Voor en door bewoners!

Toerisme & Recreatie

De omgeving van Beerzerveld en Mariënberg heeft veel te bieden. Dat blijkt wel uit het grote aantal terugkerende vakantiegasten en de uitstekende campings in de nabije omgeving. De afwisseling van bossen, open ruimtes, groene weiden en akkerland, afgewisseld met water ademen een sfeer van rust uit. De natuurliefhebber zal hier nieuwe ontdekkingen doen en graag een volgende keer terugkomen. Rust en ruimte, en een vriendelijke bevolking nodigen u uit.

Het Plaatselijk Belang zet zich in om Beerzerveld en Mariënberg voor zowel eigen bewoners, als vakantiegasten fietsvriendelijker en veiliger te maken en beter op de recreatieve kaart te zetten. We hebben regelmatig contact met beide gemeenten om daar de aandacht op te vestigen. Met name het weggedeelte: Nieuweweg – Spoorwegovergang – Kloosterdijk heeft aandacht. Een wens is zelfs een fietsvriendelijke doorsteek naar het verop gelegen ‘Paterwal’, achter Sibculo. Maar ook een fietsverbinding langs het nieuwe Mariënberg – Vecht Stroomkanaal, vanaf de Kloosterdijk tot aan de Westerweg. We hopen een schakel te worden in de verbindingen tussen de gemeenten Hardenberg, Ommen en Twenterand.

Omgeving

De dorpen Beerze, Beerzerveld en Mariënberg zijn omgeven door veel natuurschoon en de recreatiemogelijkheden er zijn dan ook talrijk. Vennetjes en zandverstuivingen, bos en heide, fraaie oude boerderijen, groene weiden en water: de variatie is groot. Er zijn verschillende bezienswaardigheden, zoals het Huis te Beerze, het 100-jarige kerkje van Beerzerveld, het oude en nieuwe oorlogsmonument te Mariënberg en nog veel meer.

Vanuit de campings en vanaf het station kunnen prachtige fiets- en wandeltochten worden gemaakt, bijvoorbeeld de gemarkeerde rondwandelingen in de Beerze bulten. Het bekende Pieterpad loopt door onze streek, net als het Vechtdalpad. Ook zijn er de zogenaamde kuierroutes, waarin natuur en cultuur worden gecombineerd.

In de zomer worden er wekelijks excursies door het landgoed Beerze georganiseerd. Mooie rondtochten per fiets kunnen worden gemaakt naar de oude buurtschappen Junne, Zeesse, Stegeren en Diffelen. Deze sluiten aan bij de grotere fietsroutes naar Ommen en Hardenberg. Men kan zelfs doorfietsen naar de bronnen van de Vecht in Duitsland.

Wie meer op zijn gemak is gesteld huurt een huifkar aan de Vosseboerweg. Door de bossen loopt een net van ruiterpaden. Waterrecreatie is er op de Vecht en het Overijssels Kanaal: zwemmen, kanoën en waterfietsen horen tot de mogelijkheden. Een forelletje vangen en bakken? Dat kan bij de Beerzerkoel’n aan de Beerzerhaar. Daarnaast zijn er diverse gunstige visstekjes. Men kan ook midgetgolfen (bij ’t Golfje) en tegelijk naar het fraaie treintje zwaaien. Maar wie van de stilte wil genieten op een andere plek dan in bos en hei, kan ook de Stenendijk aflopen en heerlijk tot rust komen.

Na afloop van wandeling of fietstocht kan men bij Café-Restaurant Beerzerveld aan de van Alewijkstraat een degelijke Hollandse maaltijd nuttigen of pannenkoeken eten bij Den Mariënbergher  aan de Nieuweweg in Mariënberg. Ook bij het station kan men een drankje drinken, of de inwendige mens versterken bij het gastvrije Content, aan het kanaal.

Wie tenslotte genoeg heeft van kleinschaligheid en natuur, kan in de Bissinghstad Ommen of in de Klepperstad Hardenberg heerlijk winkelen of naar een museum gaan.

Voor uitgebreide informatie over recreatie in de omgeving verwijzen wij naar de websites van de gemeente Ommen en Hardenberg.